«Με τη σχεδία του Οδυσσέα» | Fred Boissonnas (FR)

Φωτογραφίες από τη Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ

Επιμέλεια: Αρετή Λεοπούλου, Αντώνης Σαραγιώτης

Gallery

Fred Boissonnas (FR)

Ο François-Frédéric Boissonnas, γνωστός ως Fred Boissonnas (Γενεύη 1858 – 1946), ήταν Γαλλο-Ελβετός φωτογράφος. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη φωτογραφική τεχνική του αλλά και την εκτεταμένη φωτογράφιση του ελληνικού χώρου επί τριάντα περίπου έτη, μαζί με τον συνοδοιπόρο του Daniel Baud-Bovy, πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης. Το έργο του, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα θεωρείται εν γένει πρωτοποριακό, αλλά και καθοριστικό για την εξέλιξη της ελληνικής φωτογραφίας κατά τον 20ό αιώνα.

Πληροφορίες
  • Διάρκεια: 01/10 - 13/11/2021 | ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ 10/01/22
  • Ώρες λειτουργίας: ΔΕ | ΤΕ > 09.00-16.00 ΤΡ | ΠΕ | ΠΑ > 09:00-20:00, ΣΑ > 09:00-14:00
  • Χώρος: Αγιορειτική Εστία

Συνδιοργάνωση: Αγιορειτική Εστία, Κεντρική Βιβλιοθήκη ΑΠΘ

Οι φωτογραφίες της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή του Ιωάννη Τρικόγλου, η οποία ανήκει στην Κεντρική βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει πάνω από 12.000 βιβλία και γύρω στα 2.000 έργα τέχνης. Ο Ιωάννης Τρικόγλου Έλληνας έμπορος από το Κάιρο, ήταν μανιώδης συλλέκτης  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα  και την ελληνική ιστορία. Δεν  είναι ιδιαίτερα γνωστό το γεγονός ότι ήταν και ερασιτέχνης φωτογράφος. Μάλιστα το 1937 είχε εκθέσει στον Παρνασσό φωτογραφίες του από την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Οι πολύ ενδιαφέρουσες αυτές φωτογραφίες καθώς και ο κατάλογος της έκθεσης σώζονται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.
Η γνωριμία του με το έργο του Boissonnas είχε αρχίσει από πολύ νωρίς.  […]
Το 1929 ο Τρικόγλου βοήθησε στη  χρηματοδότηση τη μεγαλειώδους  έκδοσης του βιβλίου Egypte του Boissonnas με φωτογραφίες από τα μνημεία της Αιγύπτου αλλά και τη σύγχρονη ζωή και τα τεχνολογικά επιτεύγματα. Η έκδοση ήταν αφιερωμένη στον βασιλιά Φουάντ της Αιγύπτου o οποίος είχε προτείνει και τη δημιουργία της- δυστυχώς δεν έχει ανατυπωθεί από τότε. Το 1933 ο φωτογράφος ξαναπήγε στην Αίγυπτο στο όρος Σινά για τη δημιουργία μιας δεύτερης έκδοσης με θέμα τη διαδρομή των Ισραηλιτών έτσι όπως καταγράφεται στη βιβλική «Έξοδο», η οποία όμως δεν έγινε ποτέ. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού κατέγραψε τις εντυπώσεις του σε ένα ανέκδοτο ημερολόγιο το οποίο φυλάσσεται στη Συλλογή Τρικόγλου.
Τμήματα του ημερολογίου, μεταφρασμένα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην έκθεση.

Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεται συνολικά μια επιλογή από φωτογραφικό υλικό και κείμενα των  -κατά παραγγελία του Ιωάννη Τρικόγλου- περιηγήσεων του Boissonnas στην Αίγυπτο, την ηπειρωτική Ελλάδα, τα Επτάνησα, καθώς και η εμβληματική φωτογραφική αποτύπωση του Παρθενώνα από το ομώνυμο λεύκωμα.
Οι φωτογραφίες αυτές είναι σκόπιμο να ιδωθούν σε όλη τους την πολλαπλότητα: αφενός μεν αισθητικά, ως αποτυπώσεις μιας μοναδικής και σπάνιας προσέγγισης του αιγυπτιακού και ελλαδικού τοπίου και της ελληνικής ιστορίας, αφετέρου δε κοινωνιολογικά, ως παραγγελίες αποτύπωσης ενός τόπου και ως ένα πρωτόλειο βήμα διαμόρφωσης αυτού που θα λέγαμε σήμερα «εθνική ταυτότητα» και τότε βρίσκονταν υπό διαμόρφωση και γεωγραφική αναμόχλευση.

Η έκθεση επιχειρεί να καταδείξει λοιπόν τη σημασία και τον πλούτο της συλλογής Τρικόγλου, αλλά και την ιστορική, εθνική και αισθητική σημασία της συνέργειας Τρικόγλου-Boissonnas και την επίδρασή της στη φυσιογνωμία της νεοελληνικής τέχνης, καθώς υπήρξε μια συνέργεια αμοιβαίου σεβασμού, λόγιας επικοινωνίας και ενός δημιουργικού διαλόγου με μοναδικές καλλιτεχνικές, αλλά και φιλελληνικές προεκτάσεις.

Share in: